Vytisknout

PEČENÉ KUŘE S MEDEM A SOLÍ PĚTI VŮNÍ

  • 1 kuře
  • 1 lžička pepře
  • 2 hvězdičky badyánu
  • ½ lžičky anýzu
  • 1 skořice (2,5 cm)
  • 2 lžičky soli
  • ½ citronu , nakrájet na plátky, vykrojit bílou dužinu
  • sádlo, rozehřát, na polévání kuřete
  • 1 lžička pepře
  • sůl

Omáčka na polití

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce octa (raději 1 lžíce octa a 1 lžíce citrónové šťávy)
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (raději 1 lžička)
  • 1 hrnek vývaru

1. Do studené vody dát celý pepř, anýz, skořici, sůl a vařit 5 minut.
2. Do vařící vody dát celé kuře a vařit bez zakrytí pokličkou 10 minut.
3. Vyndat kuře osušit, injekční jehlou do masa napíchat omáčku na přelití a důkladně a několikrát touto omáčkou kuře přelít a v sítku nechat kuře 6 hodin proschnout.
4. Kuře dát pomalu péct v troubě rozehřáté na 160°C asi 2 hodiny, pravidelně polévat sádlem.
5. Upečené kuře nakrájet kousky 4 cm dlouhé.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr.