Vytisknout

HOUBOVÉ RIZOTO II.

  • 500 g rýže
  • 400 g čerstvých hub, nakrájet na plátky
  • (nebo 70 g sušených hub, namočit do převařené vody)
  • 2 šalotky, drobně nakrájet
  • 1,2 l hovězího vývaru (nebo masox)
  • 1,5 dcl bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 200 g parmezánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky tymiánu
  • ¼ šalvěje
  • pepř
  • sůl

1. Rýži propláchnout.
2. Na hlubší pánvi rozpustit lžíci másla, přidat olivový olej, rozehřát.
3. Přidat šalotku, smažit až ze sklovatí, ne víc.
4. Přidat rýži, cca 2 minuty za stálého míchání smažit.
5. Přidat víno, nechat odvařit.
6. Přidat houby (u sušených i s vodou, ve které se máčely), přidat část vývaru, mírně promíchat, přidat tymián, šalvěj.
7. Když se tekutina odvaří, přidat další část vývaru. Takto postupovat, až je rýže téměř měkká, odstavit z plotny.
8. Vmíchat lžíci másla, vmíchat parmezán, přidat pepř, sůl.