Vytisknout

KRÁLÍK S HOUBAMI A SÝROVOU OMÁČKOU

  • 1 králík, rozdělit na logické díly
  • 14 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
  • máslo na potření dílů masa a na osmažení žampiónů
  • provensálské koření
  • 3 dcl bílého vína (Rulandské šedé)
  • pepř
  • sůl

1. Maso posypat provensálským kořením, pepřem, potřít máslem, osolit, dát na 4 hodiny do ledničky.
2. Maso osolit, vložit do pekáče, podlít 1,5 dcl vína, přikrýt, dát do trouby vyhřáté na 190°C, péct 50 minut.
3. V kastrole rozpustit lžící másla, osmažit žampióny, přidat 1,5 dcl vína, dusit 10 minut.  
Příloha: šťouchané brambory, pečené brambory.
Prezentace: na mísu položit pečeného králíka, přidat žampióny, omáčku dát do omáčníku.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Omáčka
1.Připravit bešamel

  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • ½ l mléka
  • na špičku nože muškátový oříšek

V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, přidat muškátový oříšek, 30 sekund míchat, zředit mlékem, provařit 30 minut.

  • 2 smetanové trojúhelníčky
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu

2. Vmíchat  trojúhelníčky, parmezán.
3. Vmíchat dušené žampióny.