Vytisknout

OMÁČKA COLLBERT

  • 2 lžíce másla
  • ½  střední cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½  hrnek suchého sherry
  • 1 hrnek zredukovaného telecího vývaru
  • 1 hrnek rozmixovaných oloupaných rajčat
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 1 lžička soli
  • ¼  lžičky pepře

1. V malém kastrolku rozehřát na malém ohni máslo, až začne bublat.
2. Přidat cibuli a smažit ,až začnou okraje hnědnout.
3. Přidat sherry a přivést k varu a zredukovat na polovinu.
5. Přidat rajčata, vařit asi 2 minuty
6. Přidat vývar, estragon, česnek, pepř, na malém ohni vařit 15 minut, nebo až omáčka začne  trochu váznout.
7. Přecedit, nechat trochu vychladnout, až je jen teplá, a vmíchat do holandské omáčky, přidat sůl, pokud je potřeba.

Holandská omáčka

  • 2 žloutky
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 75 g rozehřátého másla
  • bílý pepř

Misku dát do jiné misky s horkou lázní, dno se nesmí dotýkat hladiny vody a míchat metlou žloutky, pak přidat po kapkách a pak
po lžičkách rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, pomalu a stále míchat, přidat sůl, pepř.