Vytisknout

ŠŤÁVA Z VÝPEKU II.

1. Vyndat maso z pekáče, pekáč naklonit, sebrat tuk, ale lžíci tuku nechat.
2. Ze stěn seškrabat zkaramelizované kousky, jsou důležité pro chuť omáčky, obsah pekáče přelít do kastrolu.
3. Kastrol dát na plotnu, přidat lžíci hladké mouky a rychle a dobře promíchávat.
4. Zředit trochou vývaru nebo vína nebo obojím, promíchat, vařit zakryté nejméně 20 minut, míchat, podle potřeby dolévat
    vývar.
5. Ochutit, sejmout s plotny, přidat trochu másla rozmíchat.

Přísady:
Vepřové: pro pečení přidat polovinu cibule.
Hovězí:   do výpeku přidat 1 dcl madeiry.
Kachna:  do výpeku dát nastrouhanou kůru a šťávu z 1 malého pomeranče.
Skopové: do výpeku přidat 1 lžičku hořčice.