Vytisknout

ZÁKLADNÍ HNĚDÁ ŠPANĚLSKÁ OMÁČKA I.

Španělská omáčka je v pravém slova smyslu mezinárodně známá omáčka, její příprava vyžaduje čas, ale výsledek stojí zato.
Ze španělské omáčky vycházejí další hnědé omáčky.

  • 3 l silného hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla, na jíšku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet, rozmixovat
  • 1 lžíce Madeiry
  • 4 dcl červeného vína
  • 1 ½  lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 25 g špeku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, hrubě nakrájet
  • 25 g cibule, hrubě nakrájet
  • 20 g celeru, hrubě nakrájet
  • 1 petržel, hrubě nakrájet
  • 20 g pórku, hrubě nakrájet
  • 20 g fenyklu, hrubě nakrájet
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 6 zrnek celého pepře
  • pepř
  • sůl

1. V hrnci udělat hnědou jíšku, přidat rajčata a vývar.
2. Na pánvi rozehřát olej, přidat slaninu, zeleninu, koření a smažit, až zelenina změkne, přidat víno, zredukovat na 2/3 .
3. Vyndat zeleninu, přidat do vývaru, dusit 4 hodiny, sbírat pěnu a tuk, míchat, pak procedit.
4. Druhý den přidat rajčata, vařit 2 hodiny.