Vytisknout

ZÁKLADNÍ HNĚDÁ OMÁČKA ŠPANĚLSKÁ II.

  • 3 litry silného hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla, na jíšku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 60g uzená slanina s kůží, nakrájet na kostičky
  • 1 mrkev, hrubě nakrájet
  • 1 petržel, hrubě nakrájet
  • 20 dkg celere, hrubě nakrájet
  • cibule, nakrájet
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička tymiánu
  • citrónová šťáva z jednoho citrónu
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet
  • 6 zrnek celého pepře
  • 3 litry silného vývaru
  • ½ lžíce másla
  • sůl

1. Na tuku osmahnout dohněda zeleninu a cibuli, přidat hladkou mouku a udělat hnědou jíšku.
2. Do jíšky přidat slaninu, tymián, bobkový list, pepř, sůl, vývar a červené víno. Vařit 2 hodiny.
3. V průběhu vaření odstraňovat tuk a pěnu.
4. Omáčku přecedit a vařit další 2 hodiny. Za občasného míchání nechat vychladnout.
5. Druhý den přidat rajčata a citrónovou a znova vařit 2 hodiny. Míchat. Na závěr přidat máslo.