- 3 litry silného hovězího vývaru
- 2 lžíce másla, na jíšku
- 2 lžíce hladké mouky
- 60g uzená slanina s kůží, nakrájet na kostičky
- 1 mrkev, hrubě nakrájet
- 1 petržel, hrubě nakrájet
- 20 dkg celere, hrubě nakrájet
- cibule, nakrájet
- 2 dcl červeného vína
- 2 bobkové listy
- 1 lžička tymiánu
- citrónová šťáva z jednoho citrónu
- 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet
- 6 zrnek celého pepře
- 3 litry silného vývaru
- ½ lžíce másla
- sůl
1. Na tuku osmahnout dohněda zeleninu a cibuli, přidat hladkou mouku a udělat hnědou jíšku.
2. Do jíšky přidat slaninu, tymián, bobkový list, pepř, sůl, vývar a červené víno. Vařit 2 hodiny.
3. V průběhu vaření odstraňovat tuk a pěnu.
4. Omáčku přecedit a vařit další 2 hodiny. Za občasného míchání nechat vychladnout.
5. Druhý den přidat rajčata a citrónovou a znova vařit 2 hodiny. Míchat. Na závěr přidat máslo.