3 proleželé olomoucké tvarůžky, drobně nakrájet
25 g másla
25 g hladké mouky
6 dcl mléka
¼ lžičky muškátového oříšku
4 hřebíčky
1 bobkový list
bílý pepř
sůl
Připravit bešamelovou omáčku:
Do mléka dát hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z plotny a nechat 15 minut stát, pak přecedit.
Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit vařeným mlékem, pomalu vařit 35 minut, případně ředit drůbežím vývarem.
Do bešamelu přidat olomoucké tvarůžky, míchat, až se rozpustí.
Omáčka k vařenému drůbežímu masu, vařené, smažené a pečené rybě, smažené zelenině.
Víno: Ryzlink rýnský, Chardonnay tuzemské produkce, pokrm vyžaduje vyšší obsah kyselinek, kvalitní zahraniční Chardonnay jsou výrazně ovocitá s nižším obsahem kyselinek.