Vytisknout

MORNAY

  • 1/3 l bešamelová omáčka
  • 2 žloutky
  • 100 g čedaru, drobně nastrouhat
  • 1 lžíce másla
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 1 dcl smetany ke šlehání
  • bílý pepř
  • sůl

1. Do bešamelové omáčky vmíchat tvrdý sýr a za stálého míchání rozpustit.
2. Nad mírně vroucí vodní lázní rozmíchat v misce žloutky se smetanou, přidat muškátový oříšek.
3. Žloutky se smetanou vmíchat do bešamelové omáčky, prohřát, ale nevařit.
4. Ochutit pepřem a solí.
K těstovinám, vařené a dušené zelenině, k zapékání.

Bešamelová omáčka

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 6 dcl mléka
  • na špičku nože muškátový oříšek
  • 4 hřebíčky
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. Do kastrolu vlít mléko, přidat cibuli se zapíchanými hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z ohně a nechat 15 minut stát, pak přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit teplým scezeným ochuceným mlékem, mléko přilévat pomalu, intezivně míchat, vařit 45 minut, podle potřeby přidávat mléko.