Vytisknout

OKURKOVÁ OMÁČKA

  • 4 dcl bešamelové omáčky
  • 2 kyselé okurky, oloupat, nakrájet na kostičky
  • ½ l smetany
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky drobně krájeného kopru
  • citrónová šťáva
  • pepř
  • sůl

1. Do hotové bešamelové omáčky vmíchat okurky, cukr, citrónovou šťávu, provařit
2. Přidat smetanu, promíchat, dochutit pepřem a solí.

Bešamelová omáčka

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 6 dcl mléka
  • na špičku nože muškátový oříšek
  • 4 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. Do kastrolu vlít mléko, přidat hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z ohně a nechat 15 minut
    stát, pak přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit teplým převařeným mlékem, vařit 45 minut, podle potřeby přidávat
    mléko.