- Holandská omáčka
- 1 dcl šlehačky
- sladká mletá paprika
1. Našlehat šlehačku s paprikou.
2. Opatrně vmíchat do holandské omáčky, ihned podávat.
Ke chřestu a květáku.
Holandská omáčka
- 2 dcl drůbežího vývaru
- 40 g másla, studené, nakrájené na kousky
- 3 žloutky
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- ½ lžičky worcestrové omáčky
- pepř
- sůl
- 1. Do nádoby s kulatým dnem dát vývar, citrónovou šťávu, mouku, promíchat metlou.
2. Přidat žloutky, sůl, nad teplou vodní lázní míchat metlou do zhoustnutí.
3. Nádobu se zhoustlými žloutky sejmout z lázně, po částech vmíchat metlou máslo, vyšlehat hladkou omáčku.
4. Ochutit pepřem, solí, worcestrovou omáčkou.