Vytisknout

ČERVENÁ OSTRÁ OMÁČKA

  • 5 dcl demi glacé
  • 2 sušené chilli papričky
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • ¼ lžičky cayennského pepře

Do prohřáté demiglace vložit pepř, chilli papričku, bílé víno, promíchat, 15 minut provařit.
Zředit hovězím vývarem na požadovanou hustotu, přecedit.

Demi glacé [demiglas]

  • 1 kg telecí kosti, nadrobno nasekat
  • 1 kg hovězí kosti, nadrobno nasekat
  • 1 kg telecí nožičky, nadrobno nasekat
  • 0,5 masové odřezky, nadrobno nasekat
  • 100 g sádla
  • 120 g kořenová zelenina, nakrájet
  • 60 g cibule, nakrájet
  • 3 l telecího vývaru
  • 6 zrnek pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • ½ lžičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl

1. Kosti, masové odřezky osmahnout v kastrole dohněda na tuku, přidat zeleninu, cibuli a koření.
2. Dusit, až se na dně usadí hnědá vydušenina, zalít vývarem a vařit pomalým varem 6 hodin.
3. Druhý den odstranit tuk a vařit až 6 hodin do zhoustnutí.
4. Přecedit hustým cedníkem a nechat vychladnout.