Vytisknout

OMÁČKA CHATEAUBRIAND

  • 5 dcl omáčky demi glacé
  • 2 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Vlašský Ryzlink)
  • 100 g másla
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička estragonu
  • pepř
  • sůl

1. Do kastrolu dát víno a cibuli, zredukovat na 1/3.
2. Přidat demiglace, zredukovat na ½.
3. Sundat z ploty, přidat, citrónovou šťávu, estragon, po částech vmíchat studené máslo, ochutit pepřem a solí. Již nevařit.
Ke grilovaným masům.  

Demi glacé [demiglas]

  • 1 kg telecí kosti, nadrobno nasekat
  • 1 kg hovězí kosti, nadrobno nasekat
  • 1 kg telecí nožičky, nadrobno nasekat
  • 0,5 masové odřezky, nadrobno nasekat
  • 100 g sádla
  • 120 g kořenová zelenina, nakrájet
  • 60 g cibule, nakrájet
  • 3 l telecího vývaru
  • 6 zrnek pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • ½ lžičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl

1. Kosti, masové odřezky osmahnout v kastrole dohněda na tuku, přidat zeleninu, cibuli a koření.
2. Dusit, až se na dně usadí hnědá vydušenina, zalít vývarem a vařit pomalým varem 6 hodin.
3. Druhý den odstranit tuk a vařit až 6 hodin do zhoustnutí.
4. Přecedit hustým cedníkem a nechat vychladnout.