- 5 dcl španělské omáčky
- sardelové máslo (1 lžíce másla + 1 lžíce sardelové pasty)
- 1 lžíce kapary
- 2 stroužky česneku, rozmačkat
- 1 lžíce hořčice
- 1 žloutek
- pepř
- sůl
Do prohřáté španělské omáčky vmíchat sardelové máslo, česnek, hořčici, provařit 5 minut.
Odstavit z plotny, vmíchat žloutek, ochutit pepřem a solí, již nevařit.
K hovězímu a vepřovému masu.
Španělská omáčka
- 3 l silného hovězího vývaru
- 2 lžíce másla, na jíšku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet, rozmixovat
- 1 lžíce Madeiry
- 4 dcl červeného vína
- 1 ½ lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 25 g špeku, drobně nakrájet
- 1 mrkev, hrubě nakrájet
- 25 g cibule, hrubě nakrájet
- 20 g celeru, hrubě nakrájet
- 1 petržel, hrubě nakrájet
- 20 g pórku, hrubě nakrájet
- 20 g fenyklu, hrubě nakrájet
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 6 zrnek celého pepře
- pepř
- sůl
1. V hrnci udělat hnědou jíšku, přidat rajčata a vývar.
2. Na pánvi rozehřát olej, přidat slaninu, zeleninu, koření a smažit, až zelenina změkne, přidat víno, zredukovat na 2/3 .
3. Vyndat zeleninu, přidat do vývaru, dusit 4 hodiny, sbírat pěnu a tuk, míchat, pak procedit.
4. Druhý den přidat rajčata, vařit 2 hodiny.