- 2 žloutky
- 200 g rostlinného oleje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- sůl
1. Žloutky osolit, našlehat metlou.
2. Po kapkách přidávat oleje, když hmota začne houstnout, přidávat olej praménkem.
3. Majonéza je hotová, když se hmota začne chytat na metlu, pak vmíchat citrónovou šťávu.
Poznámky k přípravě majonézy
1. Olej, žloutky a citrónová šťáva musí mít teplotu prostředí.
2. Jestliže se majonéza zdá být příliš hustá, přidat pár kapek citrónové šťávy.
3. Jestliže se majonéza srazí, je třeba začít od začátku s novým žloutkem. K němu pomalu přidávat za stálého a pomalého
míchání sraženou omáčku.
4. Vyrobená majonéza by měla být ihned použita. Pokud ne, přidat 1 lžíci vody.
5. Jestliže byl k výrobě majonézy použit olivový olej, nesmí být v ledničce déle než 30 minut. Olej ztuhne a omáčka se rozdělí.
Při použití slunečnicového oleje může majonéza zůstat v ledničce v uzavřené nádobě 1 den.