Vytisknout

ZAJÍC NA VÍNĚ

1 zajíc
100 g špeku, nakrájet na proužky
50 g špeku, drobně nakrájet
3 lžíce másla
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, nakrájet na plátky
1 petržel, nakrájet na plátky
½ menšího celere, drobně nakrájet
2 bobkové listy
6 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
3 zrnka jalovce, rozdrtit
1 citrón
3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
4 dcl hovězího vývaru
2 lžičky hladké mouky, mírně opražit
3 lžíce rybízové zavařeniny
1 lžička cukru
pepř
sůl

1. Zajíce prošpikovat 100 g špeku, osolit, pokapat citrónovou šťávou, opepřit.
2. Na pánvi rozpustit 50 g špeku, přidat máslo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli.
3. Přidat cukr, promíchat, přidat mouku, promíchat, přidat zavařeninu promíchat, přidat víno, všechno koření, zredukovat na ½.
4. Do pekáče dát alobal, potřít máslem, posypat pepřem, solí, přidat základ z pánve, vložit zajíce, podlít vývarem, dát péct, maso občas přelévat.
5. Zajíce vyjmout, šťávu scedit, pokud je třeba, tak zředit vývarem nebo naopak zredukovat.
(6. Možná varianta: Ze scezené zeleniny vyndat bobkový list, celé koření, rozmixovat, přidat do zredukované šťávy, přiměřeně zředit vývarem.)
Příloha: šťouchané brambory, knedlíky.
Víno: Svatovavřinecké.