Vytisknout

SALÁT COBB

Salát poprvé připravil Robert Cobb, majitel restaurace Brown Derby v Los Angeles. Salát vznikl náhodně. Jednoho pozdního podzimního večera roku 1937 přišel do Cobbovy restaurace tehdy známý americký herec Sid Grauman a Robert Cobb mu chtěl připravit něco nenáročného k jídlu. Salát se stal rychle populární v Hollywoodu a následně vstoupil do obecného podvědomí.

  • ¼ římského salátu, hrubě nakrájet
  • ¼ ledového salátu, hrubě nakrájet
  • 1 malá kadeřavá čekanka, hrubě nakrájet
  • ¼ svazku potočnice, bez hrubých stonků
  • 6 plátků anglické slaniny, osmažit
  • 2 zralá avokáda, odstranit semena, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
  • ½ kuřecích prsou bez kůže, uvařit, nakrájet na kostky 2 cm
  • 2 rajčata, odstranit dužinu, drobně nakrájet
  • 2 natvrdo vařená vejce, oddělit žloutek a bílek, oboje drobně nakrájet
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Zálivka

  • 1/3 hrnku červeného vinného octa,
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2/3 hrnku olivového oleje
  • ½ hrnku drobně nastrouhaného Roquefortu (niva)
  • pepř
  • sůl

1. Do misky dát ocet, hořčici, promíchat, pomalu přilévat olej a šlehat na emulzi.
2. Vmíchat sýr, cukr, pepř, sůl.

Úprava salátu
1. Smíchat římský, ledový salát, čekanku, potočnici.
2. Na mísu položit: doprostřed pruh rajčat, z jedné strany rajčat pruh bílků, z druhé strany pruh žloutků, vedle žloutků pruh kuřecího masa, vedle bílků pruh slaniny, vedle slaniny pruh směsi salátů a vedle kuřecího masa pruh směsi salátů. 
3. Zálivkou přelít směs salátů, pažitkou posypat bílky a žloutky.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.