Vytisknout

DAŇČÍ (JELENÍ) ŘÍZKY S HŘÍBKY A ZELENINOU

  • 12 daňčích (jeleních) řízků (každý cca 50 g) z vykostěného hřbetu nebo z kýty
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 sádla
  • 250 ml pomerančové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 200 g čerstvých hříbků, nakrájet na plátky
  • 200 g růžičkové kapusty, nakrájet na tenké proužky
  • 150 g mrkve, nakrájet na tenké proužky
  • tymián
  • pepř
  • sůl

1. Maso osolit, opepřit, tymiánem, poprášit hladkou moukou.
2. V pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, osmažit řízky, 6 minut na každé straně, nejdříve krátce prudce.
3. Maso vyndat, dát do tepla.
4. Do pánve přidat pomerančovou šťávu, med, citrónovou šťávu, míchat, vařit do zhoustnutí, odstavit z ohně, míchat lžíci
    másla.
5. Nakonec zjemníme lžící másla a dochutíme rozehřát 1lžíci sádla, přidat houby, mrkev, kapustu, smažit, až zelenina zkřehne,
    přidat sůl, tymián.
Prezentace: hotové maso prohřát ve šťávě, maso prokládat smaženou zeleninou s houbami.