Vytisknout

ROŠTĚNKY ESTERHÁZY

80 dkg vysokého roštěnce
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
½ mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celeru, nakrájet na nudličky
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
1 lžíce másla, na osmažení cibule a zeleniny nakrájené na kostičky
½ lžíce másla, na osmažení nudliček zeleniny
hovězí vývar na podlévání
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
nastrouhanou kůru z ½ citrónu
šťáva ze ¼ citrónu
½ dcl bílého vína
1 bobkový list
1 lžíce octa
2 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Nakrájet plátky, nenaklepávat, na krajích naříznout, opepřit, osolit, posypat 1 lžící mouky.
Na pánvi rozpustit sádlo, roštěnky osmažit na obou stranách. Vyndat na talíř.
V tlakovém hrnci rozpustit máslo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat ocet, nechat odpařit.
Přidat víno, nechat zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, celý pepř, nové koření, bobkový list, citrónovou kůru, roštěnky i se šťávou, kterou pustily, dusit 25 minut.
Pánev s výpekem rozehřát, přidat 1 lžíci hladké mouky, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přelít do menšího kastrolu, vařit 25 minut, míchat, případně ředit vývarem.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, přidat na nudličky krájenou zeleninu, smažit 3 minuty, míchat.
Roštěnky vyjmout z tlakového hrnce na talíř. Šťávu scedit k provářené jíšce, přidat osmaženou, na nudličky krájenou zeleninu, promíchat, provařit.
Příloha: šťouchané brambory, opečené brambory, vařená rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon; Modrý Portugal.