Vytisknout

RAKOVNICKÝ ŘÍZEK

  • 4 vepřové řízky, naříznout kraje
  • 0,5 dkg špeku, nakrájet na kostičky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, nakrájet na proužky
  • 1 kapie, nakrájet na proužky
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • šťáva z 1 citrónu
  • 0,5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 dcl hovězího vývaru
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce másla

1. Maso pokapat citrónovou šťávou, osolit, opepřit, obalit v mouce.
2. Smíchat víno, koření, česnek, maso pokapat citrónem, dát na tři hodiny do marinády.
2. Maso osušit, v kastrole, rozpustit sádlo, osmažit špek, přidat maso osmažit 6 minut na každé straně.
3. Maso vyndat, přidat máslo, papriku, kapii, sladkou papriku, cibuli, osmažit, přidat bobkový list, přidat víno, zredukovat na polovinu česnek, rajčata, vložit maso, podlévat vývarem.
Příloha: vařené, opečené, šťouchané brambory.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.