Vytisknout

TRESKA S OLIVAMI

4 filety z tresky
2 dcl rybího vývaru
4 lžíce bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce másla
máslo na potření alobalu
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
12 oliv bez pecek, rozpůlit (buď všechny černé, nebo 4 zelené a 8 černých)
4 olivy bez pecek, nakrájet na tenká kolečka (černé, nebo zelené, podle chuti)
pepř
sůl

Filety opepřit, osolit.
V pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat česnek, když zavoní, přidat víno, zcela zredukovat.
Přidat, vývar, protlak, rajčata, olivy, pepř, sůl, provařit, míchat.
Do pekáče položit alobal, alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí, přidat filety, přelít směsí z pánve, přikrýt.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit cca 20 minut.
Příloha: osmažená veka, vařená rýže.
Prezentace: na talíř položit dva filety, přelít směsí z pekáče, posypat krájenými olivami, přidat lístky bazalky.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr