Vytisknout

OMÁČKA RAKOVNICKÉHO RYBÁŘE

  • 2 bílé cibule, drobně nakrájet
  • šťáva z ½ citrónu
  • 3 dcl bílého vína
  • 4 dcl rybího vývaru
  • 8 hlaviček středních žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
  • 2 lžíce másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • bílý pepř
  • sůl

V kastrolu rozehřát 1 lžíci másla, přidat žampióny, krátce osmažit, zalít 1,5 dcl vína, 1 dcl rybího vývaru, dusit 10 minut.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat cibuli, smažit, až dokonale změkne, ale nesmí začít hnědnout, přidat 1,5 dcl vína, 2 dcl vývaru, zredukovat, zahustit smetanou, vmíchat dušené žampióny i se šťávou, citrónovou šťávu, dochutit pepřem, solí, promíchat.
(Pokud je ryba pečena v pekáči, přidat i výpek.)