• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 20 led 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZNOJEMSKÁ PEČENĚ

1 kg vysokého roštěnce nebo nízkého boku
8 dkg špeku, nakrájet na špalíčky
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 kyselé okurky, jednu nakrájet na špalíčky, druhou na drobné kostičky
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
1 dcl červeného vína (Frankovka)
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky cukru
1 plátek staršího chleba
pepř
sůl

Maso protáhnout špekem a na špalíčky nakrájenou kyselou okurkou, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr, rozehřát sádlo, přidat drobně krájenou mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř.
Přidat bílé víno, zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat drobně strouhaný chleba, promíchat, zředit vývarem, provařit, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Do hotové omáčky přidat drobně krájenou okurku.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky.
Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík, kynutý knedlík, vařená rýže.
Víno: Frankovka.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme