• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 21 čec 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SKOPOVÁ KÝTA NA ČESNEKU

1,4 kg skopové kýty
0,4 l hovězího vývaru
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
10 dkg špeku, nakrájet na klínky
6 stroužků česneku, podélně rozpůlit
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžíce másla
1 bobkový list
5 zrnek celého pepře
pepř
sůl

Kýtu vykostit, odblanit, odstranit lůj, protáhnout špekem, česnekem, opepřit osolit, pomocí nitě vytvarovat.
Do pekáče dát máslo, pekáč dát na plotnu, máslo rozehřát, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat kýtu, celý česnek, bobkový list, mrkev, celer, petržel, podlít vývarem, zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny.
Kýtu v polovině pečení obrátit, občas šťávu promíchat, pokud bude potřeba, podlévat teplým vývarem. Kýtu dopéct odkryté.
Kýtu položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat stát 2 minuty, nakrájet na porce.
Omáčku scedit do kastrolu, dochutit pepřem, solí, provařit, kastrol odstavit z plotny, vmíchat ½ lžíce másla.
Příloha: vařené brambory, bramborové noky.
Prezentace: na nahřáté talíře položit do středu porce skopového, kolem brambor, nebo noky, maso přelít omáčkou, posypat drobně krájenou zelenou petrželí a mátou.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme