Vytisknout

VÁNOČKA

800 g polohrubé mouky
160 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
160 g másla
40 g droždí
4 žloutky
4 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
60 g hrozinek
60 g mandlí, rozpůlit
1 bílek na potření vánočky
špetka soli
tuk na potření plechu

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Mouku prosít do mísy, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce.
Měchačkou vypracovat těsto, pak těsto vyklopit n posypaný vál a rukama vypracovat tuhé těsto.
Těsto dát do pomoučněné mísy na 40 vykynout. Po 20 minutách těsto propracovat, vmíchat hrozinky a polovinu mandlí.
Z vykynutého těsta uplést jednotlivé díly vánočky (spodní 4 prameny, střední 2 prameny, horní přetáčený 1 pramen).
Vánočku sestavit dát na vymaštěný plech, potřít bílkem, posypat druhou polovinou mandlí a jednotlivé díly vánočky upevnit párátky. Nechat ještě 15 minut kynout.
Dát do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 45 minut, sledovat barvu vánočky.