• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 čen 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÉMOVÁ POLÉVKA Z KUŘETE

1 menší kuře
2,5 l vody
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1 petržel, nakrájet na kostičky
1/8 celeru, nakrájet na kostičky
2 lžíce sterilovaného hrášku
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
2 dcl smetany
2 žloutky
½ lžíce másla na osmažení zeleniny
pepř
sůl

Ochucená jíška
½ l vody
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
malá mrkev, hrubě nakrájet
malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
drůbky (pokud je dodavatel přidal ke kuřeti, měl by)
2 zrnka pepře
sůl
V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat, přidat muškátový květ. Zředit studenou vodou.
Přidat zeleninu, pepř, vařit stejnou dobu jako kuře, občas míchat.
V průběhu vaření doplňovat vodu podle potřeby.
Dochutit solí.

Do 2,5 l studené osolené vody přidat kuře, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat celý pepř, pomalu vařit cca 45 minut.
V menším kastrolu rozehřát ½ lžíce másla, přidat na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat trochu horké vody, zeleninu uvařit, scedit.
Vývar z kuřete scedit do hrnce, přidat scezenou provařenou jíšku, vařené kostičky zeleniny, nakrájené kuřecí maso, hrášek, provařit, odstavit z plotny.
Ve smetaně dobře rozmíchat žloutky, přidat do polévky, dobře promíchat, nevařit.
Dochutit pepřem, solí.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme