• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 21 čec 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

GULÁŠ SRNČÍ (jelení, dančí, mufloní)

(jelení, dančí, mufloní)
(krk, bok, hrudí)

80 dkg masa, nakrájet na 25g
1 lžička cukru
30 dkg cibule, drobně nakrájet
10 dkg špeku
2 lžičky mleté paprika
10 dkg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, nebo 2 lžíce kvalitního protlaku
1 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
2 kuličky jalovce
4 kuličky pepře
1 g majoránka
2 dkg česnek, rozmačkat
sádlo na smažení
½ l hovězího vývaru (masox)
pepř
sůl

1. V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr, rozpustit 2 lžíce sádla, přidat špek, cibuli, smažit na tuku cca 10 minut, až začne hnědnout.
2. Zatímco se smaží cibule, rozpustit na pánvi sádlo a osmažit maso. 
3. Osmažené maso dát na talíř.
4. Udělat jíšku. Na pánev přidat mouku, osmažit, zředit vývarem.
5. K osmažené cibuli přidat česnek, když zavoní, přidat papriku, míchat.
6. Když paprika zavoní přidat, maso i se šťávou, kterou pustilo.
7. Maso smažit na cibuli, vydusit šťávu.
8. Přidat rajčata, zředěnou jíšku, zbytek vývaru, jalovec, bobkový list, pepř, maso, sůl.
9. Dusit cca 30 minut.
10. Přidat majoránku, provařit.
Příloha: houskový knedlík, bramborový knedlík, šťouchané brambory, bramborová kaše opékaná, těstoviny.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme