• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 19 zář 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÁ VEPŘOVÁ KÝTA NADIVOKO

1 kg vepřové kýty
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kousek celeru, drobně nakrájet
4 zrnka pepře
1 bobkový list
2 zrnka nového koření
3 zrnka jalovce, rozmáčknout
¾ l vody
2 lžíce octa
¾ l vývaru z bílých kostí nebo hovězího vývaru
1 lžíce šípkové marmelády
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
pepř
sůl

Vodu nalít do hrnce, přidat ocet, krájenou zeleninu, celý pepř, nové koření, bobkový list, přivést k varu a odstavit, nechat vychladnout.
Kýtu dát do menšího hrnce, zalít svařenou marinádou, maso musí být celé ponořené, dát na 2 dny do ledničky, občas obrátit.
Maso vyndat, marinádu scedit.
Maso osolit vložit do pekáče, posypat zeleninou a kořením z marinády, podlít částí vývaru, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu 25 minut. Občas obrátit, přelévat.
V menším kastrolu krátce opražit, přidat máslo, smažit 1 minutu, zředit vývarem, provařit 40 minut.
Pečené maso dát na talíř, přikrýt alobalem.
Obsah pekáče scedit do provařené jíšky, vmíchat marmeládu, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: šťouchané brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon; Modrý Portugal.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme