• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 21 dub 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY

200 g vařeného vepřového uzeného bůčku
50 g špeku, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
5 lžic sádla
330 g housek dne starých, nakrájet na kostičky
100 g hrubé mouky
¼ lžičky muškátového květu
½ lžičky pepře
2,5 dcl mléka
1 vejce

Do pekáče dát krájený vepřový bůček, krájený špek, dát do trouby rozehřáté na 190°C, částečně osmažit.
Přidat housky, opražit do růžova, míchat.
Do mísy dát mouku, vejce, špetku soli, muškátový květ, mletý pepř, mléko, zpracovat těsto.
Přidat opraženou housku s uzeným bůčkem, promíchat, nechat stát 15 minut.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit, až cibule začne mírně hnědnout, míchat.
Z těsta vytvarovat kulaté knedlíky, vkládat do vařící osolené vody, promíchat, aby se neuchytily u dna, vařit 10 – 12 minut.
Vařené knedlíky po vyjmutí propíchnou vidličkou.
Příloha: dušené kysané zelí.
Prezentace: porci knedlíků přelít sádlem s cibulkou.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme