• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 21 dub 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM

1,5 l drůbežího vývaru
400 g brambor, oškrábat, nakrájet na kostičky
4 vejce
1 hrst sušených hub nebo 2 hrsti čerstvých hub, nakrájených na silnější plátky
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
3 dcl kysané smetany
1 dcl mléka
1 lžíce octa
1 bobkový list
1 lžička kmínu
4 zrnka celého pepře
1 lžíce kopru, nakrájet (dát až do hotové polévky, vařením kopr zhořkne)
pepř
sůl

Uvařit nakrájené brambory doměkka.
Uvařit houby.
Udělat jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minuty míchat, zředit vývarem, přivést k varu.
Přidat kmín, celý pepř, bobkový list, sůl, vařit 45 minut.
Kastrol odstavit z plotny.
Smetanu rozmíchat s mlékem, vmíchat do polévky, vmíchat ocet, přidat uvařené brambory a houby, krátce provařit, míchat, aby se smetana nesrazila.
Dochutit pepřem, solí, případně octem.
Prezentace: do porce polévky vložit ztracené vejce, polévku posypat koprem.

Ztracené vejce
1 vejce
2 lžíce octa
1,5 l vody

Vodu přivést k varu, přidat ocet, snížit var.
Vejce opatrně rozklepnou do vařečky.
Ve vodě roztočit vír, do středu víru vložit vejce, vařit mírným varem 4 minuty, bílek lžící přehrnout přes vejce.
Vejce vyndat perforovanou naběračkou, vložit do kastrolu se studenou vodou.
(Ztracené vejce se vaří 3 minuty, ale do kulajdy potřebujeme tužší žloutek.)

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme