• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 16 led 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MUSSAKA Z HOVĚZÍHO MASA

Tepelná úprava mletého masa
600 g hovězího zadního, umlít
1 cibule, drobně nakrájet
¼ lžičky cuminu
¼ lžičky chilli
¼ lžičky pepře
1 dcl rajčatové šťávy
olej na smažení
sůl

Promíchat cumin, chilli, pepř.
V kastrolu rozehřát olej, přidat maso, cibuli, směs koření, osolit, smažit, často míchat.
Když se odvaří šťáva z masa, přidat rajčatovou šťávu, dusit, až se šťáva odvaří.

Vlastní mussaka
1 kg baklažánu, nakrájet na plátky, osmažit
tepelně upravené mleté maso dle shora uvedeného postupu
4 dcl rajčatové šťávy
olej na smažení
pepř
sůl

Osmažené baklažány ochutit pepřem, solí.
Smíchat 1 dcl rajčatové šťávy s tepelně upraveným mletým masem, dát do kastrolu, pomalu provářet 8 minut, míchat.
Dno pekáče potřít olejem, položit vrstvu z poloviny baklažánů, na tuto vrstvu rozprostřít mleté maso, překrýt vrstvou ze zbylých baklažánů, zalít zbytkem rajčatové šťávy.
Vložit do trouby rozehřáté na 170°C na 40 minut.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme