• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 16 led 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MUSSAKA

  • 700 g mletého skopového
  • 75 ml olivového oleje
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 3 stroužky česneku, nakrájet
  • ¼ lžičky skořice
  • ¼ lžičky nového koření
  • 400 g rajčat, oloupat, nakrájet na plátky
  • 1 lžíce čerstvého oregana, nakrájet
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička čerstvých listů tymiánu
  • 2 dcl bílého vína
  • hovězí vývar na podlévání
  • 4 střední baklažány, nakrájet na plátky 1 cm
  • máslo
  • hladká mouka
  • pepř
  • sůl

1. Kolečka baklažánu posolit a nechat 30 minut.
2. Do kastrolu dát olivový olej a osmažit cibuli, až mírně zhnědne, pak přidat česnek.
3. Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat 2 lžíce olovového oleje, osmažit polovinu mletého masa a pak přidat do kastrolu k cibuli a míchat, až se maso odděluje.
4. Osmažit druhou polovinu masa.
5. Do kastrolu vmíchat skořici, nové koření, oregano, bobkový list a tymián. Přidat druhou polovinu masa.
6. Pánev, kde se maso smažilo, vypláchnout vínem a víno nalít do kastrolu, promíchat a vařit pomalu 1 hodinu. Pokud je potřeba podlévat hovězím vývarem.
7. Udělat bešamel.
8. Opláchnout baklažán a vymačkat hořkou šťávu, znovu opláchnout a osušit.
9. Baklažány obalit v hladké mouce a opéci na obou stranách, 4 minuty na jedné. Dát stranou.
10. Do pekáče (30 x 20cm) dát na dno 1/3 masa, na něj ½ baklažánů, ½ rajčat, pak zase maso, baklažány, rajčataa maso a vršek přelít bešamelovou sýrovou omáčkou. Pak dát zapéct na 40 minut do trouby rozehřáté na 180°C.
11. Před krájením nechat 5 minut stát.
Prezentace: podávat s kousky rajčat a okurky posypaných petrželí, mátou a na olivovém olej opečenými kostičkami veky.

Bešamelová omáčka se sýrem

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 6 dcl mléka
  • na špičku nože muškátový oříšek
  • 4 hřebíčky
  • bobkový list
  • 85 g parmezánu, nastrouhat
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • pepř
  • sůl

1. Do mléka dát hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat s ohně a nechat 15 minut stát, pak
    přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit ochuceným mlékem vařit 20 minut.
3. Vmíchat vejce, žloutky, parmezán.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme