- 700 g mletého skopového
- 75 ml olivového oleje
- 1 velká cibule, drobně nakrájet
- 3 stroužky česneku, nakrájet
- ¼ lžičky skořice
- ¼ lžičky nového koření
- 400 g rajčat, oloupat, nakrájet na plátky
- 1 lžíce čerstvého oregana, nakrájet
- 2 bobkové listy
- 1 lžička čerstvých listů tymiánu
- 2 dcl bílého vína
- hovězí vývar na podlévání
- 4 střední baklažány, nakrájet na plátky 1 cm
- máslo
- hladká mouka
- pepř
- sůl
1. Kolečka baklažánu posolit a nechat 30 minut.
2. Do kastrolu dát olivový olej a osmažit cibuli, až mírně zhnědne, pak přidat česnek.
3. Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat 2 lžíce olovového oleje, osmažit polovinu mletého masa a pak přidat do kastrolu k cibuli a míchat, až se maso odděluje.
4. Osmažit druhou polovinu masa.
5. Do kastrolu vmíchat skořici, nové koření, oregano, bobkový list a tymián. Přidat druhou polovinu masa.
6. Pánev, kde se maso smažilo, vypláchnout vínem a víno nalít do kastrolu, promíchat a vařit pomalu 1 hodinu. Pokud je potřeba podlévat hovězím vývarem.
7. Udělat bešamel.
8. Opláchnout baklažán a vymačkat hořkou šťávu, znovu opláchnout a osušit.
9. Baklažány obalit v hladké mouce a opéci na obou stranách, 4 minuty na jedné. Dát stranou.
10. Do pekáče (30 x 20cm) dát na dno 1/3 masa, na něj ½ baklažánů, ½ rajčat, pak zase maso, baklažány, rajčataa maso a vršek přelít bešamelovou sýrovou omáčkou. Pak dát zapéct na 40 minut do trouby rozehřáté na 180°C.
11. Před krájením nechat 5 minut stát.
Prezentace: podávat s kousky rajčat a okurky posypaných petrželí, mátou a na olivovém olej opečenými kostičkami veky.
Bešamelová omáčka se sýrem
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 6 dcl mléka
- na špičku nože muškátový oříšek
- 4 hřebíčky
- bobkový list
- 85 g parmezánu, nastrouhat
- 2 žloutky
- 1 vejce
- pepř
- sůl
1. Do mléka dát hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat s ohně a nechat 15 minut stát, pak
přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit ochuceným mlékem vařit 20 minut.
3. Vmíchat vejce, žloutky, parmezán.