• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 25 kvě 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

LOVECKÉ KUŘE

2 kuřecí stehna, v kloubu rozdělit na vrchní a spodní část
2 kuřecí prsa
3 dcl drůbežího vývaru
hladká mouka na obalení masa
2 lžíce sádla
1 lžíce másla
2 zelené papriky, nepříliš drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 konzerva rajčat i se šťávou, rajčata nakrájet (240 g)
3 lžíce kapary
1 lžička provensálského koření
1 hrst bazalky, nakrájet
pepř
sůl

Maso osolit, opepřit, obalit v mouce.
Na pánvi rozehřát sádlo, ze všech stran postupně osmažit kousky kuřete, z každé strany 5 minut. Osmažené maso dát stranou na talíř.
Na uvolněnou pánev přidat zelenou papriku, cibuli, česnek, přidat pepř, sůl, smažit 5 minut.
Přidat víno, zredukovat na 1/3.
Přidat rajčata i se šťávou, vývar, kapary, provensálské koření.
Do pánve vrátit osmažené části kuřete.
Pánev přiklopit, dusit 30 minut.
Příloha: šťouchané brambory; bílé pečivo.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

Vytisknout

SALTIMBOCCA

0,5 kg telecí kotlety, nakrájet na tenké plátky, kraje naříznout, nenaklepávat
120 g prosciutta
lístky šalvěje, na každý plátek 2
6 zrnek pepře
½ lžičky rozmarýnu
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
4 lžíce hladké mouky
2 dcl hovězího vývaru
2 dcl sladkého bílého vína
3 lžíce olivového oleje
4 lžíce másla
pepř
sůl

Plátky masa osolit, opepřit.
Na každý plátek položit plátek šunky, 2 lístky šalvěje, zavinout, podélně spojit párátkem.
Závitky obalit v mouce.
V kastrole rozehřát 3 lžíce másla a olivový olej, přidat maso, smažit asi 2 minuty, přidat víno, zredukovat na ½, přidat celý pepř, rozmarýn, přidat vývar, dusit doměkka, šťávu zredukovat o ¼, přidat zbylé máslo, zelenou petržel, provařit.
Příloha: bílé pečivo, opečená bramborová kaše, rizoto. 
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

RAJČATOVÁ OMÁČKA S MÁTOU NA TĚSTOVINY

16 třešňových rajčat, nakrájet na čtvrtky, odstranit dužinu
4 lístky máty, natrhat
1 lžíce kaparů, překrájet
2 lžíce olivového oleje
2 dcl masového vývaru
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 hrst drobně krájené zelené petržele
½ lžičky sušené chilli
1 lžička tymiánu
pepř
sůl
parmazán na posypání

Na pánvi rozehřát olej, přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, mátu, tymián, promíchat.
Přidat kapary, chilli, dochutit pepřem, solí, přidat petržel.
Příloha: špagety.
Víno: Svatovavřinecké.

Vytisknout

KACHNA NA OLIVÁCH

1 mladá kachna
0,5 l drůbežího vývaru
3 lžíce drobně krájené zelené petržele
150 g černých oliv bez pecek, olivy přepůlit, polovinu z nich drobně nakrájet
100 g sušené hovězí šunky, drobně nakrájet
2 dcl bílého vína ((Müller Thurgau)
0,5 kg cherry rajčat, přepůlit
4 sušená rajčata, drobně nakrájet (nemusí být)
1 cibule, drobně nakrájet
1 stonek celeru, nastrouhat na tenké plátky
1 mrkev, nastrouhat na tenké plátky
2 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
1 lžička sušeného rozmarýnu
1 bobkový list
stolní olej (ne olivový)
pepř
sůl
        
Kachnu nakrájet na logické díly, opepřit, osolit.
Smíchat drobně krájené olivy, mrkev, celer, sušenou šunku, cibuli, česnek, rozmarýn, 2 lžíce oleje.
Směs dát do většího kastrolu, pomalu smažit 4 minuty, míchat.
Přidat díly kachny podlít vínem, víno nechat vyvařit
Přidat vývar, bobkový list, cherry rajčata, sušená rajčata, pepř, sůl, pepř, pomalu dusit doměkka, trvá cca 1 hodinu.
Přidat zbylé olivy, dusit 10 minut.
Prezentace: porce kachny dát na talíř, posypat zelenou petrželí.
Příloha: bageta.
Víno: Rulandské modré.

Vytisknout

RAJČATOVÁ OMÁČKA S HOUBAMI NA ŠPAGETY

12 třešňových rajčat, přepůlit
3 hrsti lesních hub, nakrájet na větší kusy
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau) 
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
1 lžička tymiánu
pepř
sůl

V hlubší pánvi rozehřát olej, přidat česnek, když zavoní, přidat houby, 2 minuty smažit, míchat.
Přidat víno, zredukovat o 1/3, přidat rajčata, tymián, pepř, sůl, promíchat, dusit 10 minut.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme