• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 16 lis 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SALTIMBOCCA

0,5 kg telecí kotlety, nakrájet na tenké plátky, kraje naříznout, nenaklepávat
120 g prosciutta
lístky šalvěje, na každý plátek 2
6 zrnek pepře
½ lžičky rozmarýnu
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
4 lžíce hladké mouky
2 dcl hovězího vývaru
2 dcl sladkého bílého vína
3 lžíce olivového oleje
4 lžíce másla
pepř
sůl

Plátky masa osolit, opepřit.
Na každý plátek položit plátek šunky, 2 lístky šalvěje, zavinout, podélně spojit párátkem.
Závitky obalit v mouce.
V kastrole rozehřát 3 lžíce másla a olivový olej, přidat maso, smažit asi 2 minuty, přidat víno, zredukovat na ½, přidat celý pepř, rozmarýn, přidat vývar, dusit doměkka, šťávu zredukovat o ¼, přidat zbylé máslo, zelenou petržel, provařit.
Příloha: bílé pečivo, opečená bramborová kaše, rizoto. 
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme