• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 20 dub 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PENNE ARRABBIATA

  • ½ kg penne, uvařit v mírně osolené vodě
  • ½ lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje + na dochucení
  • ½ kg rajčat, oloupat, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 200g pancetta, nebo anglická slanina, drobně nakrájet
  • 1 červená paprika (nemusí být)
  • 1dcl bílého vína (nemusí být)
  • 2 dcl drůbežího vývaru (nebo masox)
  • 3 stroužky česneku, rozdrtit
  • ¼ hrnku čerstvé bazalky, drobně nakrájet, nebo sušené podle chuti
  • tymián
  • sýr pecorino, nebo jiný tvrdý sýr
  • pepř
  • chilli paprička (nemusí být)
  • sůl

1. V kastrolu na oleji rozpustit máslo.
2. Přidat slaninu, papriku, cibuli, když cibule zesklovatí, přidat česnek.
3. Když česnek zavoní ,přidat víno, zredukovat na 1/3.
4. Přidat rajčata, bazalku, tymián, mírně vydusit, občas míchat.
5. Přidat vývar chilli, pepř, sůl, dusit cca 15 minut.
Prezentace: na talíři  penne přelít omáčkou, posypat sýrem, polít olivovým olejem, přidat trochu čerstvé bazalky.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme