• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 23 říj 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

TĚSTOVINY SE SÝREM A HOUBAMI

  • 400 g těstovin, uvařit v mírně osolené vodě
  • 6 lžic sušených hub
  • 0,5 horké vody
  • ½ lžičky soli
  • 2½  lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/8 lžičky bílého pepře
  • 1 šlehačka
  • 3 dcl mléka
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • ½ mozzarelly
  • ¼  lžičky pálivé papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g čerstvých hub nakrájených na plátky
  • 200 g šunky drobně nakrájet (možná raději vařené kuřecí maso)
  • 4 rajčata bez slupky, odstranit dužinu, hrubě nakrájet
  • bílý pepř
  • sůl

1. Sušené houby namočit v hrnku s horkou vodou.
2. Do kastrolu dát ½ lžíce másla, rozpustit, přidat čerstvé nakrájené houby, smažit 2 minuty, přidat namočené sušené houby i s vodou, kde byly namočeny, pomalu dusit 10 minut.
3. Ve větším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, osolit 1/4 lžičkou soli, přidat bílý pepř a na mírném ohni provařit 1 minutu.
4. Sundat z ohně, vmíchat mléko.
5. Dát na mírný oheň a za stálého míchání provařit 20 minut, případně přidávat další mléko, sejmout s plotny, vmíchat smetanu.
6. Smíchat citrónovou šťávu se sýrem, promíchat a vmíchat do omáčky.
7. V dalším kastrolu rozehřát olivový olej a vmíchat pálivou papriku, scezené houby a šunku (kuřecí maso). Krátce provařit a sejmout s plotny.
8. Vmíchat rajčata do omáčky k sýru, ochutit pepřem a solí.
9. Scedit těstoviny. Prohřát sýrovou omáčku a vmíchat těstoviny.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme