• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 17 led 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

NOKY BRAMBOROVÉ S HOVĚZÍMI PLÁTKY (krůtími plátky)

  • 400 g hovězího zadního, raději nízký roštěnec
  • 1 malá petržel, drobně nakrájet
  • 1 malá mrkev, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 1 celerová nať, drobně nakrájet
  • 1 hrst petrželové natě, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
  • 1 hrst žampiónů, oloupat, nakrájet na plátky
  • 3 sušená rajčata, nakrájet
  • 50 g másla
  • 3 dcl hovězího vývaru
  • 1 dcl bílého vína
  • tymián
  • provensálské koření
  • 2 lžíce drobně strouhaného parmezánu
  • pepř
  • sůl

1. Maso zatáhnout na pánvi.
2. V tlakovém hrnci osmažit kořenovou zeleninu, cibuli, rajčata, přidat koření, vývar, bílé víno, maso, česnek.
3. Po 25 minutách vyndat maso a dát na 5 minut na talíř, přikrýt alobalem, nakrájet na plátky.
4. Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, sejmout z plotny, přidat máslo, promíchat.
5. Maso nakrájet na tenké plátky.
Prezentace: na talíř vložit noky, přelít omáčkou, posypat sýrem, přidat maso.   

Noky

  • 0,5 kg brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýra, nejlépe parmezán, jinak čedar
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • 120 g másla
  • bílý pepř
  • sůl

1. Uvařit brambory, oloupat a prolisovat.
2. Do prolisovaných brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
3. Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
4. Vkládat do vařící vody, když vyplavou (1 minuta), jsou uvařené. Vyndat, dát okapat.
5. Na větší pánvi rozpálit máslo se šalvějí, vložit noky, dobře krátce promíchat, vyndat do sítka.

Krůtí plátky: stejný postup jako u hovězího, v tlakovém hrnci dusit 16 minut.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme