Vytisknout

NOKY SE SÝROVOU OMÁČKOU

  • 25g másla
  • ½ cibule, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, drobně nakrájet
  • 50m bílého vína
  • 200ml kysané smetany
  • 100g cihly, drobně nastrouhat
  • 1 trojúhelníček taveného sýra
  • pepř
  • sůl

1. Na másle osmažit cibuli, přidat česnek.
2. Přidat víno a zredukovat na ½ , vmíchat smetanu.
3. Vmíchat sýry, pepř a ohřívat až se rozpustí.
4. Noky dát do mísy, přidat olivový olej, sůl, pepř, promíchat.
5. Před podáváním přelít omáčkou.

Noky

  • 0,5 kg brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýra, nejlépe parmezán, jinak čedar
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • 120 g másla
  • bílý pepř
  • sůl

1. Uvařit brambory, oloupat a prolisovat.
2. Do prolisovaných brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
3. Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
4. Vkládat do vařící vody, když vyplavou (1 minuta), jsou uvařené. Vyndat, dát okapat.
5. Na větší pánvi rozpálit máslo se šalvějí, vložit noky, dobře krátce promíchat, vyndat do sítka.
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.