- 25g másla
- ½ cibule, drobně nakrájet
- 1 stroužek česneku, drobně nakrájet
- 50m bílého vína
- 200ml kysané smetany
- 100g cihly, drobně nastrouhat
- 1 trojúhelníček taveného sýra
- pepř
- sůl
1. Na másle osmažit cibuli, přidat česnek.
2. Přidat víno a zredukovat na ½ , vmíchat smetanu.
3. Vmíchat sýry, pepř a ohřívat až se rozpustí.
4. Noky dát do mísy, přidat olivový olej, sůl, pepř, promíchat.
5. Před podáváním přelít omáčkou.
Noky
- 0,5 kg brambor
- 100 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 100 g strouhaného sýra, nejlépe parmezán, jinak čedar
- ¼ lžičky muškátového květu
- 120 g másla
- bílý pepř
- sůl
1. Uvařit brambory, oloupat a prolisovat.
2. Do prolisovaných brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
3. Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
4. Vkládat do vařící vody, když vyplavou (1 minuta), jsou uvařené. Vyndat, dát okapat.
5. Na větší pánvi rozpálit máslo se šalvějí, vložit noky, dobře krátce promíchat, vyndat do sítka.
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.