• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 16 říj 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

FOCACCIA

  • 2 ¾ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sušených kvasnic
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ½  lžičky sušené bazalky
  • ¼ lžičky pepř
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 hrnek mozzarelly

1. Ve velké míse promíchat mouku, sůl, cukr, droždí, česnekový prášek, oregano, tymián, bazalku, černý pepř. Promíchat
    s vodou a rostlinným olejem, udělat vláčné, pružné těsto.
2. Mísu, kde bude těsto kynout, vytřít olivovým olejem, vložit těsto, potřít olivovým olejem, zakrýt utěrkou, dát na teplé
    místo kynout.
3. Když těsto zdvojnásobí objem, rozprostřít ho na vymaštěný plech, výška těsta 1,5 cm, potřít olovovým olejem.
4. Do těsta přidat zelené a černé olivy, malá rajčata, sušenou šunku, posypat parmezánem a mozzarellou.
5. Předehřát troubu na 230°C, péct cca 15 minut.
Podávat teplé.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme