• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 20 led 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MYSLIVECKÉ KUŘE

  • 1 kuře, vykostit, rozdělit na díly, díly na silnější plátky
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule, nakrájet na tenká kolečka
  • ½ hrnku hub, nakrájet na plátky
  • 4 rajčata, oloupat drobně nakrájet
  • 1 dcl bílého vína
  • 3 dcl houbové omáčky
  • 2 lžíce černých oliv bez pecek, přepůlit
  • 2 lžíce zelených oliv bez pecek, přepůlit
  • 5 dkg pálivé klobásy, nakrájet na tenké plátky
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozehřát máslo, osmažit osolené, opepřené kousky kuřete, dát stranou.
2. Přidat cibuli, osmažit, přidat houby, krátce osmažit, přidat víno, zredukovat.
3. Přidat rajčata, podusit, přidat houbovou omáčku, když se začne vařit, přidat olivy, klobásu, dusit 30 minut, podle potřeby ředit vývarem, přendat do pekáče.
4. Pekáč dát do předehřáté trouby na 180°C, péct odkryté 10 minut.

Houbová omáčka

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 6 dcl mléka
  • muškátový květ
  • 4 hřebíčky
  • bobkový list
  • 1 hrst hub, nakrájet na tenké plátky
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst hub, nakrájet na tenké plátky
  • drůbeži vývar na ředění
  • pepř
  • sůl

1. Do mléka dát hřebíčky, bobkový list, muškátový květ, přivést k varu, sundat s ohně a nechat 15 minut stát, pak přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit vývarem z koření mlékem, přidat 1 hrst  hub, vařit 40 minut, přecedit.
3. Ochutit pepřem a solí.
Příloha: vařená rýže, šťouchané brambory.
Víno: Merlot.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme