• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 20 led 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

NOKY S LUČINOU A JEDNODUCHOU RAJČATOVOU OMÁČKOU

200 g hladké mouky
200 g lučiny
3 žloutky
25 g parmezánu, drobně nastrouhat
¼ lžičky muškátového oříšku
pepř
sůl

V míse smíchat lučinu, žloutky, muškátový oříšek, parmazán.
Přidat mouku, pepř, sůl, vypracovat vláčné těsto.
Těsto rozdělit na části, z jednotlivých částí vyválet válečky, z nich odkrájet noky.
Noky vložit do vařící osolené vody, vařit, až noky vyplavou, cca 3 minuty.

Nejdříve připravit omáčku, do omáčky vložit hotové noky přímo z hrnce, kde byly uvařeny, promíchat.

Omáčka
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 konzervy rajčat i se šťávou
1 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
1 hrst bazalky, hrubě nakrájet
1 chilli paprička, drobně nakrájet
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát máslo a olej, přidat cibuli, míchat 2 minuty, přidat česnek, chilli papričku, když česnek zavoní, přidat rajčata, rajčata rozmačkat měchačkou, dusit 5 minut, míchat.
Přidat bazalku, míchat 2 minuty.
Dochutit pepřem, solí.
Víno: Zweigeltrebe

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme