• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 29 kvě 2022
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HOVĚZÍ S HOUBAMI

  • 750 g hovězího zadního nakrájeného na kostky 5 cm
  • 1 lžíce koření pěti vůní
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • čerstvý zázvor 5 cm, drobně nakrájet
  • 1 velká cibule, nakrájet na tenká kolečka, přepůlit
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 3 hrsti čerstvých hub, nakrájet na plátky
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1/2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 chilli papriky, drobně nakrájet
  • 1 lžička turmeriku
  • 2 lžíce sádla
  • ½ l horkého hovězího vývaru
  • sůl

1. Smíchat maso se solí a citrónovou šťávou, nechat ležet víc než hodinu, nejlépe přes noc.
2. Smíchat (nejlépe v mixeru) zázvor, česnek, chilli, koření 5 vůní, 3 lžíce vody, polovinu povidel, citrónovou šťávu a smíchat s masem a maso nechat opět hodinu ležet.
3. V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
4. Přidat maso, osmažit, přidat rajčata, povidel, zamíchat, přidat vývar, dusit 25 minut.  
5. Hrnec otevřít, přidat houby, hrnec zavřít, dusit 10 - 15 minut.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Savtovavřinecké.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme