• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÁLÍK RAKOVNICKÉHO PŘEVOZNÍKA

  • králík, rozdělit na logické díly
  • 50 g špeku, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 0,5 l vývaru z hlavy, krku, dolních částí běhů, kořenové zeleniny, cibule
  • 50 g hrozinek
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 3 mrkve, drobně nakrájet
  • 2 hrsti petržele, hrubě nakrájet
  • 3 stroužky česneku, hrubě nakrájet
  • 4 stonky celerové natě, nakrájet na 2 cm kousky
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky saturejky
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnka pepře
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat špek, osolené a opepřené maso, osmažit, maso přendat do kastrolu.
2. Do pánve přidat cukr, zkaramelizovat, přidat mrkev, osmažit, přidat cibuli, osmažit, vmíchat, rozmarýn, šalvěj, saturejku, obsah pánve přidat do kastrolu k masu.
3. Do pánve přidat 1 lžíci másla, rozpustit, přidat mouku, udělat jíšku, zředit vývarem, provařit, přidat do kastrolu.
4. Do kastrolu přidat celerovou nať, rajčata, pomalu dusit, cca 1,5 hodiny, až jde maso od kosti.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Muškát moravský.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme