Vytisknout

ROLOVANÁ JEHNĚČÍ KÝTA

1 kg jehněčí kýty
2 lžíce sádla
150 g anglické slaniny
3 dcl bílého vína (Ryzlink vlašský)
masový vývar na podlití
1 cibule, drobně nakrájet
1 menší mrkev, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakrájet
kousek celeru velkého jako mrkev, drobně nakrájet
100 g másla pro smíchání s česnekem
8 stroužků česneku, rozmačkat
1 lžička majoránky
6 zrnek celého pepře
6 zrnek jalovce, rozmáčknout
pepř
sůl

Příprava základu
Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 4 minuty, míchat, přidat celý pepř, jalovec, cibuli, sůl, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat víno, zredukovat, přidat 2 dcl vývaru, promíchat.
Směs přelít do pekáče.

Příprava masa
Do misky vložit změklé máslo, přidat rozmačkaný česnek, majoránku, sůl, promíchat.
Kýtu rozříznout na plát.
Plát osolit, opepřit, potřít směsí másla s česnekem, na směs položit plátky anglické slaniny, listy špenátu, zavinout, převázat nití.
Na pánvi rozehřát sádlo, roládu osmažit ze všech stran.
Roládu nechat vychladnout, potřít zbytkem másla s česnekem, zabalit do plátků anglické slaniny.
Roládu dát na pekáč, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu 20 minut.
Maso vyndat na talíř, přikrýt alobalem.
Šťávu scedit do kastrolu, ze zeleniny vyndat koření, zeleninu propasírovat do omáčky, provařit, dochutit pepřem, solí.
Kastrol se šťávou odstavit z plotny, vmíchat půl lžíce studeného másla.
Příloha: šťouchané brambory
Víno: Ryzlink vlašský.