• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 22 zář 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JEHNĚČÍ KOTLETY NA ČERVENÉM VÍNĚ

8 jehněčích kotlet
200 g libových odřezků hovězího masa, drobně nakrájet
1 l hovězího vývaru
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
½ lžíce sádla
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/16 celeru, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce másla
1 bobový list
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát sádlo, přidat hovězí odřezky, osmažit dohněda, míchat.
Přidat víno, zredukovat na polovinu, míchat, ve víně rozpustit připečené části masa.
V kastrolu rozehřát máslo, přidat mrkev petržel, celer, smažit 2 minuty.
Přidat cibuli, tymián, pepř, bobkový list, smažit 3 minuty.
Přidat česnek, když česnek zavoní, přidat obsah pánve.
Do kastrolu přidat obsah pánve, hovězí vývar, vařit pomalým varem 45 minut, občas míchat.
Dochutit pepřem, solí.
Kotlety opepřit, osolit, potřít olejem grilovat celkem z obou stran: 5 minut rare, 8 minut medium, 10 minut well done.
Prezentace: na talíř položit porci špenátu, na špenát položit 2 kotlety, okolo několik smažených šalotek, přelít omáčkou z vína.
Příloha: bramborová kaše.

Víno: Svatovavřinecké.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme