• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 25 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KANČÍ KÝTA SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU I.

  • 1 kg kančí kýty
  • 50 g špeku
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • ¼ celere, drobně nakrájet
  • 8 zrnek celého pepř
  • 5 zrnek nového koření
  • 2 zrnka jalovce
  • bobkový list
  • ½ lžičky tymiánu
  • špetka skořice
  • 1 lžička cukru
  • 2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké nebo Modrý Portugal)
  • ½  citrónu, nakrájet na plátky, odstranit kůru i bílou dužinu
  • 1 lžíce octa
  • 6 lžic šípkové zavařeniny
  • pepř
  • sůl
  • 100 g sádla
  • hovězí vývar

Marináda na kančí kýtu

  • 1 cibule, nakrájet nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájené nadrobno
  • 2 petržel, nakrájená nadrobno
  • ¼ celeru, nakrájeného nadrobno
  • 11 kuliček celého pepře, rozmáčknout
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 ½ lžičky tymiánu
  • 5 kuliček jalovce, rozmáčknout
  • kůra z 1 citrónu
  • šťáva z 1 citrónu
  • 50 ml octa
  • 150 ml oleje

1. Smíchat ocet a citrónovou šťávu.
2. Maso dát do pekáče, potřít směsí citrónu a octa.
3. Maso potřít olejem, zasypat kořením, zeleninou, dát do ledničky.
4. Marinovat 24 – 48 hodin, obracet.  

1. Polovinou špeku prošpikovat maso.
2. Jíška
- 1 ½ lžíce hladké mouky
- 1 ½ lžíce másla
- 1 malá petržel, hrubě nakrájet
- kousek celere, hrubě nakrájet
- ½ malé mrkve, hrubě nakrájet
- 1 malá cibule, hrubě nakrájet
- ořez
- 3 kuličky pepře
- bobkový list
- hovězí vývar na zředění
- ½ kostky hovězího masoxu
postup
- do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
- přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
- za stálého míchání ředit vývarem
- přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 40 minut
- scedit a odvařit na požadovanou hustotu
- přidat masox a provařit
3. Polovinu špeku drobně nakrájet, se sádlem rozehřát na pánvi, přidat cibuli a kořenovou zeleninu i z marinády, osmažit.
4. Maso osolit, opepřit a osmažit ze všech stran, dát stranou.
5. Do základu přidat všechno koření mimo skořice, přidat víno, zredukovat na polovinu, přidat plátky citrónu, ocet.
6. Maso vrátit do hrnce, podlévat, dusit, měkké maso vyjmout z hrnce.
7. Z hrnce vyjmout, celé koření, citróny.
8. Obsah hrnce rozmixovat.
9. Přidat zavařeninu, cukr, skořici, provařit.
Příloha: knedlíky ne bramborové krokety.

Jednoduchá šípková omáčka

  • 200 ml červeného vína
  • 120 g šípkové zavařeniny
  • citrónová šťáva a kůra
  • ½ lžičky cukru 
  • sůl

Všechno smíchat a provařit.
Víno: Svatovavřinecké.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme