Vytisknout

OMÁČKA MORNAY S DUŠENÝMI HOUBAMI

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 dcl mléka na zředění jíšky
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 cibule, nakrájet na čtvrtky
  • 5 hřebíčků, zapíchnout do cibule
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky cayennského pepře
  • 100 g primátora nebo moravského bloku, drobně nastrouhat
  • 1 smetanový sýr
  • 2 dl kysané smetany
  • 2 žloutky, našlehat
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu mírně opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, udělat jíšku, zředit mlékem.
2. Přidat bobkový list, muškátový oříšek, cibuli s hřebíčky, provařit 45 minut.
3. Omáčku scedit, vmíchat smetanový a nastrouhaný sýr, nechat rozpustit.
4. Sejmout s plotny, přidat žloutky rozmíchané ve smetaně, vmíchat do omáčky, již nevařit.
5. Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat houby, 6 minut smažit na mírném ohni.
6. Houby vmíchat do omáčky, dochutit pepřem a solí.
K vařenému masu.