• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 22 zář 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

OMÁČKA COLLBERT

  • 2 lžíce másla
  • ½  střední cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½  hrnek suchého sherry
  • 1 hrnek zredukovaného telecího vývaru
  • 1 hrnek rozmixovaných oloupaných rajčat
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 1 lžička soli
  • ¼  lžičky pepře

1. V malém kastrolku rozehřát na malém ohni máslo, až začne bublat.
2. Přidat cibuli a smažit ,až začnou okraje hnědnout.
3. Přidat sherry a přivést k varu a zredukovat na polovinu.
5. Přidat rajčata, vařit asi 2 minuty
6. Přidat vývar, estragon, česnek, pepř, na malém ohni vařit 15 minut, nebo až omáčka začne  trochu váznout.
7. Přecedit, nechat trochu vychladnout, až je jen teplá, a vmíchat do holandské omáčky, přidat sůl, pokud je potřeba.

Holandská omáčka

  • 2 žloutky
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 75 g rozehřátého másla
  • bílý pepř

Misku dát do jiné misky s horkou lázní, dno se nesmí dotýkat hladiny vody a míchat metlou žloutky, pak přidat po kapkách a pak
po lžičkách rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, pomalu a stále míchat, přidat sůl, pepř.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme