• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 23 zář 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MAJONÉZA

  • 2 žloutky
  • 200 g rostlinného oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl

1. Žloutky osolit, našlehat metlou.
2. Po kapkách přidávat oleje, když hmota začne houstnout, přidávat olej praménkem.
3. Majonéza je hotová, když se hmota začne chytat na metlu, pak vmíchat citrónovou šťávu.

Poznámky k přípravě majonézy
1. Olej, žloutky a citrónová šťáva musí mít teplotu prostředí.
2. Jestliže se majonéza zdá být příliš hustá, přidat pár kapek citrónové šťávy.
3. Jestliže se majonéza srazí, je třeba začít od začátku s novým žloutkem. K němu pomalu přidávat za stálého a pomalého
    míchání sraženou omáčku.
4. Vyrobená majonéza by měla být ihned použita. Pokud ne, přidat 1 lžíci vody.
5. Jestliže byl k výrobě majonézy použit olivový olej, nesmí být v ledničce déle než 30 minut. Olej ztuhne a omáčka se rozdělí.
    Při použití slunečnicového oleje může majonéza zůstat v ledničce v uzavřené nádobě 1 den.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme