• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 15 čec 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RYBÍ KRÉM

  • 1,5 l vody, osolit
  • 0,3 l zeleninového vývaru
  • 500 g rybích odřezků a vnitřností
  • 1 menší mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 kus celere, drobně nakrájet
  • 1 větší cibule, hrubě nakrájet
  • 1 větší cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sterilizovaného hrášku
  • 120 g zeleného hrášku
  • muškátový květ
  • 5 kuliček celého pepře
  • bobkový list
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžíce másla
  • 3 plátky veky, nakrájet na kostičky
  • petrželová nať
  • bílý pepř
  • sůl

Z jedné lžíce másla a hladké mouky dělat jíšku, zředit zeleninovým vývarem, provařit 25 minut.
Rybí odřezky, vnitřnosti, hrubě nakrájenou cibuli vařit 35 minut v tlakovém hrnci.
Maso scedit, obrat, nakrájet.
Kořenovou zeleninu, drobně krájenou cibuli osmahnout na 1 lžíci másla, přidat muškátový květ, promíchat, přidat vývar, zředěnou jíšku, vařit pod pokličkou 30 minut.
Přidat hrášek, provařit, rozmixovat.
Přidat nakrájené maso, vmíchat smetanu.
Na pánvi rozehřát máslo, osmažit kostičky veky.
Prezentace: do polévky v talíři vložit osmaženou veku, posypat drobně krájenou zelenou petrželovou natí.

Zředěná jíška

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1½  lžíce másla
  • právě připravený a scezený rybí vývar

V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat až se mouka a máslo spojí, dále míchat asi 20 vteřin.
Za stálého míchání zředit částí vychladlého vývaru.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme